Regenerálódjon extrém hidegben!

hidegterápia

Amennyiben hallott már az extrém hideg pozitív élettani hatásairól, az nem a véletlen műve, hiszen ez nem számít annyira új dolognak.

Egy német tudós, Pastor P. Kneip már több, mint száz évvel ezelőtt kidolgozta a hőhatásokkal történő gyógyítás és megerősítés rendszerét, ami azóta is a modern orvostudomány szerves részét képezi. Ennek előzménye az volt, hogy a jeges Dunába ugrott, hogy tüdőgyulladását meggyógyítsa.

Természetesen az egyszerű jeges víztől hosszú út vezetett a modern krioszauna megalkotásáig. A krioszauna legegyszerűbb definíciója az, hogy a hagyományos szauna ellentéte, vagyis rendkívül hideg levegővel éri el hatását. A rendkívül hideg nem túlzás, hiszen a benne lévő levegő a -150-170 °C-ot is eléri. A készülékben a levegő rendkívül száraz, ennek köszönhetően ez az elképesztő hideg nem hogy fagyási sérüléseket nem okoz, de kifejezetten kellemes élménnyel jár.

A krioterápia a krioszaunában történő, alkalmanként egy-három perces kezelés, ami élénkíti a vérkeringést, emellett egyszerre több gyulladt ízületet is kezel, akár órákra megszabadítva a fájdalomtól. A krioterápia emellett kifejezetten ajánlott műtét vagy sérülés utáni rehabilitáció idején, mivel gyorsítja a sejtszintű anyagcserét, tehát beindítja a test regeneráló folyamatait.

A krioterápiának nem csupán fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, hanem annak köszönhetően, hogy egyetlen kezelés több mint 500 kalóriát égethet el, még a fogyókúrába is besegít. A krioszaunában eltöltött idő az olyan bőrbetegségben szenvedők bőrére is jótékony hatással van, mint például a dermatitisz, atópiás neurodermatitisz, ekcéma vagy pszoriázis. Bár vitathatatlan, hogy a krioterápia számos pozitív élettani hatással bír, és rengeteg betegség tüneteit enyhíti, mégis vannak olyan körülmények, amikor nem tanácsos a használata. Ilyenek például a dekompenzált szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, kóros vérzékenység, hisztériás neurózis vagy egyéni hideg intolerancia fennállásának esetei.

Tíz éven aluli gyerekek és terhes nők számára szintén nem ajánlott a krioszauna használata.