Bizonytalanság, hogyan és mivel fűtsünk? Gázzal, villannyal vagy fával?

gázszerelés

Bizonytalanság, hogyan és mivel fűtsünk? Gázzal, villannyal vagy fával? Van okunk félni, hogy elzárják a gázt?

Sajnos a mai helyzetekben sok félét lehet hallani és olvasni a médiában, de van valóságalapja? Nem lehet megbizonyosodva állítani semmit, ami biztos lenne, de szerintünk nem fog bekövetkezni olyan eset, hogy Magyarország ne kapjon annyi földgázt, ami miatt aggodalmaskodni kellene a gázzal történő fűtésünk miatt. Sokak ezek ellenére biztonságba szeretné magukat tudni azáltal, hogy más fűtési alternatívák után kutat.

Fűtésünk megoldható elektromos kazánokkal, méghozzá oly módon, hogy a gázkészülékünk is a helyén maradhasson.

Cégünk összekötött fűtési rendszereket is készít, ahol váltott üzemben lehet használni a gáz és a villanykazánt. A csökkentet rezsiérték betartására ez egy remek megoldás lehet, és még a gázzal is tudunk spórolni. Országos szinten, elképesztően sok gázt tudnánk megspórolni, hogyha mindenki átállna kondenzációs kazánokra, ugyanis a régi készülékekkel szemben ezek 20-30%-al kevesebb gázt égetnek el fűtés közben mint a nyílt égésterű kazánok. Egy ilyen készülékkel, elektromos kazán nélkül is a rezsicsökkentett kereten belül tudunk maradni. Nem a legolcsóbb egy ilyen egyszerűsített kazáncsere, (1.200.000Ft – 1.400.000-Ft körül van ), de hosszútávon nekünk is megéri, mert ez érezhetően meg fogjuk érezni a gázszámlánkon.

A régi nyílt égésterű kazánok mellett, még ami nagyon fogyasztja a gázunkat, az gázos bojlerek. Éves szinten a gázbojler képesek 900m3-nél is több gázt elégetni, ezzel szemben a kondenzációs kazánokkal készített használati melegvíz, körülbelül 90m3 körül mozog. Villanybojlerrel is gazdaságosabban lehet előállítani melegvizet, mint gázos bojlerrel. Az egyik legjobb bojler, ami kiszolgálja ezt a célt, egy Ariston Velis EVO néven futó elektromos bojler, ami 50-80 és 100 literes kivitelben is kapható. Ebben a bojlerban, még azaz egyedi, hogy függőlegesen és vízszintesen is lehet telepíteni. Természetesen kazáncsere során, mi a bojler telepítését is vállaljuk és összekötjük a meglévő rendszerrel. Új kazán telepítése előtt érdemes pontosan kiszámoltatni a kivitelező céggel a hőmennyiség igényét, hogy minél kisebb teljesítményű gázkazánra legyen szükségünk. Ezek az új kazánok már tudnak modulálni és kondenzálni, ezek miatt lesz ennyire gazdaságos ezeknek a működése.

Elektromosan vagy fával éri meg jobban fűteni?

Egyszerűsített kazáncsere az is, ha elektromos, vagy vegyestüzelésű kazánt cserélünk, vagy telepítünk. Adottság kérdése, ha olyan település környékén lakunk, ahol olcsón hozzájuthatunk fához, akkor az is jó megoldás lehet. Újonnan telepíteni egy vegyestüzelésű kazánt, elég költséges dolog, mivel ahhoz teljesen más típusú kéményre van szükség, ami bírja a nagyon magas hőmérsékletet is. Maga a vegyestüzelésű kazán 4-500.000-Ft környékén mozog, és a füstgáz elvezetése is hasonló árkategóriába mozog. Hogyha meglévő rendszerünk az gravitációsan van kialakítva, nyílt tágulási tartállyal, illetve vastag 1-2”os előremenő csövekkel akkor nincs gond, viszont ha vékony a csövezésünk, azaz gravitációs fűtésre nincs lehetőség, akkor még a vegyestüzelésű kazán után kell kötnünk egy keringető szivattyút, illetve elzárókat, visszacsapó szelepet, ami körülbelül 70-80.000Ft-t között mozog.

Elektromos kazán is alkalmas a fűtésre, viszont akkor a legalkalmasabb, ha alacsony hőfokon tudjuk üzemeltetni, mint a kondenzációs kazánokat. Padlófűtés lenne a legalkalmasabb az elektromos kazánok számára is, de ha ez a lehetőség nem adott, akkor a radiátorok méretén kellene változtatni, hogy minél alacsonyabb legyen az a hőmérséklet, amire elektromosan fel kell fűtenie a vizet. Radiátoraink méretét növelhetjük hosszban is, de legtöbb helyen ez már ki van maxolva, nem lehetséges, viszont növelhetjük a vastagságukat is. A legjobb és legtöbb hőenergiát leadó radiátorok azok a 3soros radiátorok azaz 33k.

Ezekben a radiátorokban 3 sorba vannak elhelyezve a lemezek ahová a víz bemehet, sokkal több víz is fér el bennük, tehát ugyan akkora hőmérsékleten több hőt fognak tudni leadni.