Elhelyezkedés állásközvetítőn keresztül

állásinterjú

Álláskeresőként sokszor találkozunk olyan hirdetésekkel, ahol nincs megjelölve ki a hirdető cég, vagy hova várnak új munkatársakat. Ez legtöbbször azért van, mert az álláshirdetést nem közvetlenül az új munkaerőt kereső vállalkozás adja fel, hanem egy megbízott közvetítő cég. Ilyen esetben kissé más lehet a kommunikáció, az állásinterjú is, de egyáltalán nem kell megijedni, ez könnyen hasznunkra is válhat.

Ha állásközvetítő hív állásinterjúra, érdemes tisztázni, a munkavégzés helyét, a pontos feladatkört és a fizetési igényt.

Utóbbiról különösen jó, ha szó esik, mivel a közvetítő ismeri az ügyfele új munkaerőre szánt költségkeretét. Egy közvetítő meg akar győződni arról, hogy biztosan a megfelelő embert találja az ügyfelének, és ezt igazolnia is kell felé, ezért néha mélyebb teszteléssel próbálnak szűrni, mint a munkáltató maga tenné.

Előfordulhatnak személyiségtesztek, referenciakérés akár alacsonyabb pozícióban is. A közvetítők sokat tudnak segíteni, ha a kissé gyenge önéletrajzod ellenére rád találtak, és állásinterjú után is megfelelőnek tartanak a pozícióra.

Érdemes tehát együttműködni a céggel. Felmerülhetnek olyan kérdések is, mint mit szeretsz a munkádban, mi motivál, miben tartod magad jónak. Ezeket egy munkáltató nem szokta megkérdezni, de a közvetítőnek lehet, hogy több olyan ügyfele is van, akihez szakmailag passzolsz, a preferenciáid és személyiséged ismeretében viszont a legmegfelelőbb munkáltatóhoz tud elvinni.

Mátyás Mónika Ügyvezető Igazgató R&M Konzultációs Tanácsadó Kft.