Nyíltan a hüvelygombáról

A hüvelygomba kellemetlen, hívatlan vendég, akit sosem látunk szívesen.

A legtöbb nővel legalább egyszer megtörténik élete során, hogy gombás fertőzést kap, ami azonban szerencsére viszonylag könnyen orvosolható.

A hüvelygombát egy élesztőgomba elszaporodása okozza (leggyakrabban a Candida albicans), ami akkor történhet meg, ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Az egészséges hüvelyben is előfordulhatnak gombák, azonban a savas környezet meggátolja a szaporodásukat és így nem okoznak tüneteket.

A hüvelygomba tünetei az alábbiak lehetnek:

– viszkető, égő hüvely

– fehér, túrós állagú váladék

– kipirosodott bőr a hüvely körül

– kiütések, hólyagok a szeméremtesten

– fájdalom közösüléskor

– enyhén megduzzadt szeméremajkak

– fájdalom vizeletürítéskor

A fertőzés elkapható strandon, uszodában, nyilvános mosdóban, illetve nem megfelelő higiénia esetén is. A gyenge immunrendszerrel rendelkező nők, illetve a cukorbetegséggel küzdők fogékonyabbak rá. Antibiotikumok, kortizontartalmú szerek és a rák elleni készítmények is megzavarhatják a hüvelyflórát. Ilyenkor érdemes valamilyen probiotikus terméket használni a hüvelygomba megelőzésére.

Ha visszatérő gombás fertőzéssel küzdesz, az életmódodon is változtatnod kell!

Mivel a gombát a cukor táplálja, ezért ki kell iktatnod az étrendedből a finomított cukrokat, mézet, barnacukrot. Figyelj az élelmiszerek glikémiás indexére – fogyassz minél alacsonyabb GI értékű ételeket. Kerüld a tartósítószert, mesterséges színezéket és ízfokozót tartalmazó élelmiszereket. Ne használj illatosított intim betéteket és silány minőségű intim lemosókat, mert ezek irritáló hatásúak lehetnek. Viselj jól szellőző pamut alsóneműt és ruházatot, kerüld a szűk nadrágokat.

Ha mégis észlelnél magadon gyanús tüneteket, az Idelyn Beliema Effect hüvelytabletta gombás és bakteriális fertőzés esetén is segít helyreállítani a hüvely természetes mikroflóráját, a Beliema Effect krém pedig nyugtatja a külső irritált intim területeket. A hüvelyflóra egyensúlyának megőrzéséhez használd az Idelyn Beliema Expert intim mosakodó géljét.