A tükör egyszerre szép és hasznos

dodo tükör

A tükör „működési elve” meglehetősen egyszerű. Készüljön bármiből – lehetőleg, de nem szükségszerűen fényvisszaverő anyagból – is, felületének olyan simának kell lennie, hogy a felületi egyenetlenségei kisebbek, mint a fény hullámhossza.

A legelső, ember készítette tükröket Anatóliában (mai Törökország) találták; ezek simára csiszolt kövekből készültek, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Ilyen kő például az obszidián, ami a természetben előforduló vulkanikus üveg. Időszámításunk előtt négyezer évvel már fémből is csiszoltak tükröket a sumérok, méghozzá rézből. Később a bronz tükör is megjelent, először Kínában, Egyiptomban és Indiában. Az egyszerű kő, illetve fém tükrökkel számos probléma akadt. Például minél nagyobbak voltak, annál nehezebb volt közel tökéletesre csiszolni őket, ezért gyakran elmosódott volt a képük. A fém tükrök valamivel szebb tükörképet adtak, azonban könnyen karcolódtak vagy bevakultak, ráadásul a bronz rendkívül drágának is számított az ókorban. Az emberek idővel rájöttek, hogy a tükör ideális alapanyaga az üveg.

Mivel az üveg fényvisszaverő képessége nem túl jó, ezen egy fémréteg (eleinte ólom) hozzáadásával javítottak. Azonban ezek a tükrök is rendkívül drágák és sérülékenyek voltak, ráadásul készítési módjuk miatt torzított képet adtak. Mára a tükör egyáltalán nem számít megfizethetetlen luxusnak, sőt, az egyik leginkább elterjedt otthoni kiegészítőnek számít. Ez persze nem véletlen, hiszen olyan dekoráció, ami egyúttal funkciót is lát el.

A Dodo Home webáruházában tükrök széles kínálatából választhatod ki az otthonodba leginkább illő darabokat.

Legyen szó egészalakos vagy kisebb tükrökről, biztosan megtalálod a stílusodhoz valót. A letisztult, hagyományos és egyszerű darabokon kívül a modern, extravagáns tükrök sem hiányoznak választékunkból. Webshopunkban a síkból kiemelkedő, absztrakt tükrös formációk is megtalálhatóak, amik akár művészeti alkotásoknak is tekinthetőek. Dobd fel te is nappalid vagy hálószobád egy gyönyörű és egyedi tükörrel!